Veel gestelde vragen

Wat doen jullie nou zoal de hele week?

Veel activiteiten vinden plaats in groepsverband. Die groepjes blijven de hele week hetzelfde. Van tevoren denken wij als kampleiding dan ook goed na over de indeling. In elke groep zitten zowel oudere als jongere kinderen. We proberen de groepen zo samen te stellen dat het ‘klikt’ tussen de kinderen. In elke groep zitten kinderen van verschillende schaakverenigingen. Natuurlijk blijft er voldoende tijd over om in een ander verband spelletjes te doen. Spellen die we in het verleden georganiseerd hebben zijn: het smokkelspel, levend stratego, allerlei waterspelletjes, een speurtocht, het winkelspel, improvisatiespellen en nog veel meer. Elke dag organiseren we ook iets wat met schaken verband houdt. Wilt u eens nalezen wat we zoal doen, bezoek dan onze website. Wat dit jaar op het programma staat willen we natuurlijk als verrassing houden. Wat we wel willen verklappen is dat we weer allerlei leuke nieuwe spellen hebben verzonnen.

Een aantal zaken zal ook dit jaar weer terugkomen op het Kempenkamp. Corveetaken (afruimen, afwassen en poetsen) horen erbij. Zoals altijd sluiten we het kamp op vrijdag af met een bonte avond, waarin de creativiteit van de kinderen (en de leiding) een hoofdrol speelt. Vaak komen onverwachte talenten boven!

Ten slotte – en daar zijn wij erg trots op – ontstaan op het Kempenkamp vaak nieuwe vriendschappen, die wij nog jaren later op schaaktoernooien en andere gelegenheden kunnen proeven. Niet voor niets bestaat een groot deel van de kampstaf uit deelnemers aan eerdere Kempenkampen.

Een hele week is wel erg lang.
Zo lang is mijn kind nog nooit van huis geweest.

Dat ons kamp een hele week duurt, zou een drempel kunnen zijn om mee te gaan. De meeste kinderen zeggen achteraf dat de week toch wel erg snel voorbij gegaan is. Vraag het gerust eens aan iemand die al eerder mee is geweest op kamp… dat zijn er ook dit jaar weer een heleboel. Een telefoontje naar huis halverwege de week doet kinderen soms ook erg goed.

Waar komt mijn kind eigenlijk terecht?

We logeren elke jaar in een blokhut gelegen in of buiten de 3 schaakdistricten. De blokhut heeft drie slaapzalen: een voor de jongste kinderen, een voor de oudere kinderen en een voor de leiding. Bij de slaapzaal van de jongste kinderen slaapt ook iemand van de leiding. Voor de meiden wordt een passende oplossing gevonden (afhankelijk van het aantal deelnemers en de mogelijkheid voor een eigen slaapzaal. Daarnaast is er een eetzaal, een keuken, een wasruimte en voldoende toiletten en douches. Rondom de blokhut is een ruim speelveld. We zitten dichtbij het bos en het dorp is ook niet ver.

Welke regels gelden er op kamp?

De kinderen moeten regelmatig douchen. Hiervoor stellen we een doucheschema op. Natuurlijk mag – en als daar reden toe is: moet – er vaker gedoucht worden. Natuurlijk eten we een keer friet en pannenkoeken, maar verder zorgen we dagelijks voor een gezonde maaltijd met veel verse groenten en salade. Elke dag is er fruit. We zorgen ervoor dat de kinderen enigszins op tijd naar bed gaan, maar van uitgerust terugkomen van het kamp is natuurlijk geen sprake. Kinderen mogen vrij op het blokhutterrein rondlopen, daarbuiten alleen onder begeleiding.

Is het de bedoeling dat ik mijn kind zakgeld en snoep mee geef?

Wij vragen u om uw kind géén zakgeld mee te geven. Voor koekjes, fruit en snoep wordt door ons gezorgd. Strikt genomen is het dus ook niet nodig om snoep mee te geven. Wij begrijpen uiteraard dat kinderen het leuk vinden om ook zelf wat snoep mee te nemen. Bij eerdere kampen hebben wij echter gemerkt dat de snoepvoorraad van enkele kinderen overdreven groot was. Behalve dat het ongezond is, is het ook niet leuk voor de andere kinderen die misschien geen snoep mee hebben.

Mijn kind vereist speciale aandacht, kan het dan wel mee?
Wat als er iets mis gaat?

Een dieet, een allergie of het risico van bedplassen is géén reden om niet mee te gaan op kamp. Met diëten en allergieën wordt bij het eten koken rekening gehouden en de ervaring leert dat bedplassen – hoewel voor een kind altijd vervelend – in de praktijk prima op te vangen is. Andere kinderen hoeven het niet eens te merken.

De kampleiding bestaat uit een groot aantal personen en heeft inmiddels ruim ervaring met allerlei problemen en probleempjes. Het is ook altijd mogelijk om wat speciale aandacht aan een van de kinderen te geven. Ook zijn er bij de kampstaf gediplomeerde EHBO’ers aanwezig.

Hoe weet ik als ouder dat alles goed verloopt?
Mag ik een keer langskomen?

Eerdere ervaringen met ouderbezoek zijn ons niet zo goed bevallen. Een kind dat wat last van heimwee heeft, krijgt het door zo’n bezoekje vaak alleen maar moeilijker. Meestal doet een telefoontje naar huis al wonderen. Dat is dan ook altijd mogelijk – en natuurlijk niet alleen in geval van heimwee. De meeste kinderen blijken in het algemeen weinig behoefte te hebben aan bezoek van de ouders.

Overigens is via onze website (www.kempenkamp.net) het kamp prima te volgen. De website wordt tijdens de kampweek minimaal eenmaal per dag ververst. Ook zullen er regelmatig foto’s en filmpjes op de site worden geplaatst.

Wie mag er deelnemen aan het Kempenkamp?

Deelname aan het kamp is voorbehouden aan kinderen die lid zijn van een schaakvereniging binnen de schaakdistricten de Kempen, Eindhoven of Helmond of actief bezig zijn met schoolschaken. Verder moet een kind minimaal 8 jaar en maximaal 14 jaar oud zijn. Deze voorwaarden worden strikt gehanteerd.

Wie gaat er als leiding mee op het Kempenkamp?

De kampstaf bestaat dit jaar uit dertien personen, ook wel smurfen genoemd. Een groot aantal van hen is eerder als deelnemer mee geweest. Zoals uit het overzicht van smurfen blijkt, hebben we ruime ervaring met de organisatie van het kamp en daarnaast met tal van andere jeugdschaakactiviteiten. Dat we gekozen hebben voor zo’n uitgebreide kampstaf heeft meerdere redenen. Het geeft ons de gelegenheid om elk kind wat extra aandacht te geven. Verder is een grote kampstaf van belang om meerdere zaken tegelijk te kunnen oppakken. Ook kunnen we hierdoor enkele complexere spellen organiseren.

Ten slotte willen wij u erop wijzen dat wij voor onszelf strenge regels hebben opgesteld. Zo wordt er op het Kempenkamp geen alcohol gedronken.

Wanneer is het Kempenkamp?

Het Kempenkamp wordt gehouden in de eerste week van de zomervakantie. Heel soms is dat anders als in die week nog veel studerende smurfen les of (her)tentamens hebben.